2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Gaminys turi būti saugus

Svarbiausias įvairių pakuočių tikslas – apsaugoti gaminį nuo aplinkos poveikio. Gaminiams  gali kenkti  ir drėgmė, ir įvairūs smūgiai, taip pat vanduo, jo garai ir kt. Labiausiai pažeidžiami dėl netinkamo įpakavimo  yra maisto produktai, vaistai, farmacijos prekės, kosmetika, chemijos prekės, vartojamos buityje ir pramonėje.



Maisto produktų pakuotėms keliami ypatingi higieniniai reikalavimai. Pakuotė turi būti tokia, kad nuo jos prisilietimo nekistų maisto produkto išvaizda, spalva, neatsirastų pašalinis kvapas ir skonis, o svarbiausia – kad į maisto produktą nepatektų toksinai. Vieniems produktams reikia deguonies, kitiems (pvz. daržovėms ir vaisiams) būtina dujų kaita. Nuo drėgmės pakuotė turi ypatingai saugoti  arbatą, kavą, druską, cukrų, visus birius produktus.Polietileno pakuotes sėkmingai keičia kitos, iki šiol nebuvusios populiarios. Vis labiau rinkoje įsitvirtina kartoninės pakuotės. Populiarėja gofruotas kartonas. Konditerijos gaminiai, pvz. sausainiai, vyniojami į pakavimo medžiagą, pagamintą iš gofruoto kartono, jis apsaugo produktus nuo smūgių, juos pervežant. Tad iš tiesų nekeičia gaminio išvaizdos.  Be to, nėra jokio pavojaus kartonui liečiantis su maistu. .

Kad ir kokios populiarios būtų pakuotės iš kartono, gamintojai stengiasi, jog prekė būtų kuo patrauklesnė, tad kartais derina plastiką ir kartoną. Pirkėjui patogu, kad pakuotės būtų su langeliu, o langeliai gaminami iš plastiko. Tačiau ir čia gamintojai suranda išeitį, pakeisdami plastiką aplinkai nekenkiančia celiulioze. Tokie langeliai gaminami iš medienos plaušo.

Labai svarbu, kad saugios būtų medicinai ir farmacijai skirtos pakuotės. Jos sterilizuojamos specialiomis dujomis, kad nepakenktų vandens garai. Plastikinės pakuotės nėra visiškai saugios. Plastikas, tikrai tinkamas vaistų pakuotėms, buvo DTPE „Tyvek“. Tai neskaidri, lanksti, mechaniškai stipri plastmasė, kuri neskleidžia koncerogenų, be to, yra atspari drėgmei, chemiškai inertiška. Medicinos reikmėms dar naudojamas plastikas polistirenas. Iš jo gamina buteliukus tabletėms, kapsulėms, piliulėms. Nustatyta, jog šis plastikas fiziologiškai nekenksmingas, atsparus garams. vandeniui, rūgštims, bet neatsparus šilumai. Ilgai pagulėjusi tokia pakuotė sensta ir gelsta.Sterilizuotų medicinos prietaisų pakavimui siūlomas krepinis popierius, taip pat popieriaus – plastiko juostos prieš sterilizaciją. Sterilizuoti medicinos prietaisai taip pat pakuojami į neaustinį sintetinį pluoštą. Kai instrumentai sterilizuojami karšto oro sterilizatoriais, jų pakavimui naudojamos plastiko juostos, kurios. stipriai užsifiksuoja, sterilizuojant neatlimpa.


Kosmetikos, kaip ir vaistų pakuotėms, keliami tam tikri reikalavimai. Kai kurios kosmetikos priemonės, pvz, kosmetiniai aliejai, yra jautrūs šviesai ir deguoniui, su kurias reaguoja. Jei tokia kosmetikos priemonė įpakuota į indelį su atsukamu dangteliu, atidarinėjama ji greitai genda ir praranda savo naudingas savybes. Kosmetikai pakuoti naudojami flakonai su beorėmis pompomis, flakonai su pompomis ir šiaudeliais, tūtelės smailintomis angomis, kad į vidų pakliūtų nedaug oro, taip pat buteliukai su pipetėmis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą